Restaurants
Si esteu en un restaurant...
- Indiqueu al maître o al cambrer que sou celíac i que heu de portar una dieta sense gluten.
- Comenteu amb ell els plats que, al teu entendre, podeu consumir sense problemes.
- No dubtis a preguntar pels ingredients i el procés d'elaboració dels plats. No tothom coneix la celiaquia i el que suposa la dieta sense gluten, i encara que la coneguin, no tenen per què saber tant com tu.
- Hi ha plats que són a la immensa majoria de les cartes dels restaurants i que estan lliures de gluten (amanides, peixos i carns a la planxa, truites naturals, postres naturals, fruites, etc.). Tan sols pregunta al personal la manera d'elaboració dels mateixos i els ingredients que utilitzen.
- Si són patates fregides, demana que les facin en una paella neta. Has de tenir en compte, però, que cada vegada són més els restaurants que tenen una fregidora exclusivament per fregir patates, ja que aquestes es cuinen a una temperatura diferent que altres fregits, i perquè surten sense restes d'altres fregits, el que repercuteix en una millor presentació dels plats.
- Si el plat és a la planxa, demana també una paella neta. En molts casos, s'incorpora a la planxa farina per evitar que s'enganxin els aliments, amb la consegüent contaminació creuada.
- Si t'agrada el pa, brioixeria, pasta, emporta't sempre un parell de paquets de productes especials sense gluten (pa, galetes, pastes, etc), per si de cas. En cas de la pasta, demana que te la facin al teu gust.